Kunstproject vergeet-mij-niet

Terug naar alle events
woensdag 20 september 2023

-

Op woensdag 20 september 2023 zetten we de Werelddag Dementie in de kijker.

De werkgroep Dementievriendelijk Buggenhout lanceert in 2023 opnieuw een groots kunstproject ‘Vergeet mij niet’om dementie op een positieve manier onder de aandacht te brengen. 

Het vergeet-mij-nietje staat enerzijds symbool voor de geheugenproblematiek van personen met dementie, maar anderzijds is het ook een oproep. De maatschappij  mag de groep van personen met (jong)dementie niet vergeten en moet inzetten op onderzoek, preventie, opvang en begeleiding.

Er zal in september een straattentoonstelling georganiseerd worden met een zee van vergeet-mij-nietjes van de Nieuwstraat, via het Kamiel Van Belleplein naar de campus Groenlaan.

Het doel is om de Buggenhoutse inwoners te informeren en te sensibiliseren omtrent de problematiek van dementie. Naast jeugdbewegingen en sociaal-culturele organisaties worden alle zorgaanbieders en scholen in Buggenhout uitgenodigd om hier aan mee te werken. Er kan ook individueel deelgenomen worden.

We willen dementie vanuit een “kunstig” oogpunt benaderen. Hierbij willen we loskomen van alle negatieve beeldvorming rond deze groep van aandoeningen en focussen op de verbinding die mogelijk is tussen generaties van inwoners in Buggenhout.

We durven rekenen op jouw school, op jouw organisatie, op individuele deelnemers jong en oud, om op een creatieve manier vergeet-mij-nietjes te ontwerpen.

Deze vergeet-mij-nietjes mogen naar eigen creativiteit en van gelijk welk materiaal gemaakt worden: van stof, vilt, breiwol, plastiek, papier-maché,  wegwerpmateriaal (CD, flessen, blik, glas), ijzer, klei, …

De gebruikte materialen zijn best weerbestendig én stevig om in de grond te duwen of op de grond te zetten (metalen staaf, potjes, …), De  voorgeschreven kleuren voor de vergeet-mij-nietjes zijn tinten van blauwe blaadjes met gele knop.

We verzamelen de bloemen op het Gemeentehuis in de raadzaal op donderdag 14 september van 14 tot 20 uur.

De bloemen blijven permanent staan. Indien gewenst kan men zijn persoonlijke bloem recupereren. De gemeente is niet verantwoordelijk voor mogelijke schade of diefstal.

Je kan jouw deelname bevestigen via

Flyer kunstproject dementie gele kader
Flyer kunstproject dementie achterkant klein

Ter ondersteuning van dit kunstproject wordt informatief / didactisch materiaal ter beschikking gesteld zowel voor de scholen, als voor alle andere organisaties. 

Er worden voorleesmomenten aangeboden, evenals filmvoorstellingen.

In de Buggenhoutse Bib is er een informatieve dementiekoffer beschikbaar en zijn er tal van boeken voor jong en oud over (jong)dementie. Je kan het materiaal en de boeken in alle lokale afdelingen reserveren via de website van de gemeente. Klik op ‘Ontspannen’, vervolgens op ’Bibliotheek’ vervolgens op ‘Zoeken in de Bib’ en vul dan de zoekterm ‘dementie’ in. Er verschijnt een lange lijst van 165 mooie boeken over (jong)dementie.

Op de website van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen worden onder de rubriek documentatie heel wat lees- en informatietips aangereikt.

Graag verwijzen we ook naar onze eerder uitgegeven brochure ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’. Je vindt deze op de website van de gemeente Buggenhout onder de zoekterm ‘Dementievriendelijke gemeente’.

Wens je meer informatie over vormingen voor je organisatie, heb je nood aan ondersteuning of heb je vragen over dementie, dan kan je altijd terecht bij het Expertisecentrum Dementie Meander, Kerkstraat 115, 9200 Dendermonde. Tel. 052 26 28 23  of 0471 55 34 48

Verder bieden we in de loop van 2023 een gevarieerd programma aan vanuit de werkgroep dementievriendelijk Buggenhout:

Zondag 7/5/2023 om 14 uur: 

Inhuldiging dementievriendelijke wandeling in Opstal met Opstalse animatie, gevolgd door een gezellig samenzijn met een drankje en een gebakje in de Molenaarswoning.

Woensdag 20/09/2023 om 14 uur: 

Werelddag dementie met de inhuldiging van de dementievriendelijke tuin van het WZC Herfstdroom, de opendeurdag van Dagopvang Buggenhout (Groenlaan 10) en officiële opening van de straattentoonstelling ‘Vergeet-mij-niet’ met animatie.

Donderdag 21/09/2023 om 10 uur (scholenvoorstelling) en om 20 uur: 

Filmvoorstelling ’The father’ in GC De Pit. 

Zondag 15/10/2023 om 14 uur: 

Boswandeling met animatie.

Vanaf dinsdag 3 oktober start het lotgenotencontact. Er wordt een psycho-educatiepakket van 10 sessies aangeboden voor mantelzorgers van personen met (jong)dementie.

Maximaal aantal deelnemers is 12. Deelname is gratis.

Al deze activiteiten staan open voor iedereen: voor personen met en zonder dementie, met en zonder beperking, jong en oud! 

Op deze manier hopen we het stigma van dementie te doorbreken en van Buggenhout een warme, inclusieve gemeente te maken.

Annick Colpin, namens de werkgroep dementievriendelijk Buggenhout

welzijn@buggenhout.be – 052 339511

P.S. Heb je zin om als vrijwilliger mee te werken met de werkgroep dementievriendelijk Buggenhout, neem gerust contact op met de dienst welzijn via welzijn@buggenhout.be – 052 339511 of ga naar de website Give a Day Buggenhout.