Tentoonstelling grafisch werk Luk Vanhaute

Terug naar alle events

1 maart tot 31 mei 2024, open alle dagen tijdens de werkuren

Rusthuis Herfstdroom, Groenlaan 1 te Buggenhout

Luk Vanhaute, lid van de Buggenhoutse kunstkring Spat, stelt schilderijen, composities, tekeningen, monoprints en ander grafisch werk ten toon in het rusthuis Herfstdroom te Buggenhout.  

Voor hem is de bedoeling van dit grafisch werk: het overbrengen van emoties, in de hoop dat de toeschouwer, luisteraar, medespeler… daaraan deelachtig wordt. En die emoties komen dikwijls voort uit de ver- en bewondering voor deze unieke planeet, haar natuur en landschappen, haar ontstaan en uiteindelijk de menselijke rol daarin. De aarde, met zijn bijzondere atmosfeer, maar ook onderworpen aan krachten die eb en vloed en de vier seizoenen bepalen; het water, waaruit het leven geboren werd; de evoluties, stormen en rampen die dat leven moest overwinnen… De mens als nietige stip in dit verhaal dat al vier miljard jaar doorgaat. De mens ook die (over-) leeft, danst, slaapt en lief heeft… 

De suggestieve kracht van kleur speelt hierbij een belangrijke rol: met een rijk kleurenpallet schildert, compileert en tekent hij eigen interpretaties van landschappen, waterpartijen, gesteenten, luchten, zon, licht en schaduw, seizoenen, … Soms dwaalt er een figuur in het blikveld, als toevallige, tijdelijke bezoeker in de “eeuwig durende”, waargenomen ruimte. Daarbij wordt gezocht naar het verband tussen de intrinsieke waarde van het ruimte-beeld, de waarnemer en het opgeroepen gevoelen. Veelal wordt gefocust op schijnbare details, of op één aspect van het groter geheel. Deze interpretaties zweven steeds tussen figuratief en abstract, tussen droom en werkelijkheid, en vormen aldus een bron van verwondering en bezinning.