“Verwondering”: tentoonstelling in het ACC van Buggenhout

Terug naar alle events

Maart 2023

ACC, Nieuwstraat 2, Buggenhout

Tijdens de zaterdag- en zondagnamiddagen van maart loopt in het ACC van Buggenhout een tentoonstelling met werk van Luk Vanhaute, lid van de Buggenhoutse kunstkring Spat. Het centraal thema van deze tentoonstelling is “verwondering”. Schilderijen, monoprints en compilaties, zeer vaak geïnspireerd op de natuur en de plaats die de mens inneemt in die natuur.

Vanaf zijn vroege kinderjaren vallen de tekeningen van Luk op, maar studies en beroepsbezigheden (een carrière van 39 jaren in milieuzorg, natuur-, landschapsbehoud en ruimtelijke ordening) verhinderen dat er veel tijd gaat naar beeldende kunst. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan… Eind jaren ‘90 tot 2004 volgt hij teken- en schilderkunst in de academie van Temse. En in 2015 volgt dan het pensioen… en tijd om de uitgestelde dromen waar te maken. 

Stille ver- en bewondering over de onderwerpen van de voorbije beroepsbezigheden, namelijk de natuur, het landschap en de mens daarin, komen boven drijven. De suggestieve kracht van kleur speelt hierbij een belangrijke rol: met een rijk kleurenpallet schildert hij eigen interpretaties van landschappen, waterpartijen, gesteenten, luchten, zon, licht en schaduw, seizoenen… Soms dwaalt er een figuur in het blikveld, als toevallige, tijdelijke bezoeker in de waargenomen ruimte. En tegelijkertijd wordt gezocht naar een evenwicht tussen de intrinsieke waarde van het beeld en de achterliggende beschouwing. Veelal wordt gefocust op schijnbare details, of op één aspect van het groter geheel, in ruimte én tijd. Deze interpretaties zweven steeds tussen figuratief en abstract, tussen droom en werkelijkheid.

De tentoonstelling is op volgende dagen en uren toegankelijk:

zaterdag 4 maart: 15u – 18uzondag 5 maart: 15u – 18u
zaterdag 11 maart: 15u – 18uzondag 12 maart: 15u – 18u
zaterdag 18 maart: 15u – 18u
zaterdag 25 maart: 15u – 18uzondag 26 maart: 15u – 18u

Contact: luk.vanhaute@telenet.be